De buitenplaats Rusthoff

Buitenplaats Rusthoff

De geschiedenis

Het park was vroeger de tuin van een voorname villa. Dat huis stond aan de Hoofdstraat. Rijke mensen uit de stad wilden graag ‘s zomers en in het weekend naar buiten en stichtten zo’n 300 tot 400 jaar geleden buitenplaatsen met als plaatselijk voorbeelden het Koningshuis, Rusthoff en Huis Ter Leede.

De villa Rusthoff en het park waren van de familie Charbon. Zij maakten van de villa Rusthoff een landgoed of buitenplaats. Dat betekent dat ze er alleen in de zomer woonden, om te ontsnappen aan de toen ongezonde stinkende stad. De familie Charbon woonden in Amsterdam omstreeks 1800.

De naam van de villa betekent rusttuin. Rusthoff: Rust=duidelijk Hof=tuin. En het park heeft later die naam gekregen. De tuin is ontworpen door een bekende tuinarchitect de heer Zocher. Hij heeft ook het Vondelpark in Amsterdam ontworpen.

Rusthoff was vroeger ongeveer 5x zo groot als nu. Naast het park waren er weilanden met vee en de bijbehorende boerderij.
De gemeente heeft het bijna 100 jaar teruggekocht en langs de buitenranden nieuwe huizen gebouwd, maar gelukkig het midden met vijver en bos erom heen gespaard.
Dat is de reden dat wij Sassemers nog zo’n mooi park hebben midden in het dorp.

Rusthoff is nu een buitenplaats zonder een mooie oude villa of kasteel. Toen de gemeente het kocht werd het gebouw afgebroken. Het stond op de plaats van de huidige hoofdingang.

Rusthoffplattegrond

Over de aanleg van het park

De Rusthoff (de tuin/het park) werd aangelegd in de stijl van een Engelse landschapstuin.

Dat betekent:

  • meerdere vijvers
  • geen rechte paden
  • een bosgedeelte
  • verschil in hoogte
  • weidegedeelte

Bij het aanleggen van een tuin (park) worden zichtlijnen gemaakt.
Je ziet dan een flink stuk van de tuin(park), en wordt nieuwsgierig gemaakt naar de rest.

In het park zijn diverse zicht-assen, naar buurbuitenplaatsen, naar het lager gelegen veenlandschap (de Kagerplassen) en de dorpskerk.

Vijvers en hoogteverschillen komen altijd voor in een Engelse landschapstuin.
De grond van de vijvers is gebruikt voor dit hoge gedeelte. Twee vliegen in één klap dus.

Het park is rond de jaren 1998 helemaal opgeknapt en daarna heeft de gemeente het aan een stichting “Park Rusthoff” gegeven.

Eén van de dingen die er veranderd zijn is het middengedeelte. En er is een heemtuin bijgekomen. Bij ieder landgoed hoorde in die tijd wel een groententuin, ook wel nutstuin (nut=nuttig) genoemd. En ook een fruittuin en die zie je op de schooltuin terug.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s