Dit zijn wij

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Schooltuinproject Park Rusthoff

“Het groen dat ons beweegt”

Eind jaren 70 is de voormalige gemeentekwekerij opgeheven en werd het perceel in park Rusthoff aan de basisscholen aangeboden. Vier scholen maken sindsdien gebruik van dit rustieke hoekje en ruim 20 jaar werd er naar eigen inzichten getuinierd. Vlak voor de eeuwwisseling is door Hennes Claassen het initiatief genomen om het per school wisselende tuinieren om te vormen naar één standaardprogramma voor alle kinderen. Het in het Leidse Cronensteyn gebruikte tuinprogramma werd als uitgangspunt genomen, aan de Sassenheimse omstandigheden aangepast en al snel ingevoerd. Het huidige jaarprogramma is een voor de scholen panklaar project. Hiervoor betalen de scholen per kind slechts een gering bedrag per jaar.

De onderwijsman van onze schooltuinwerkgroep in de begin jaren was Cees In der Rieden, hij heeft veel onder handen genomen, onder andere het schooltuinjaarboek. Helaas is hij in 2009 overleden, maar hij is voor het project van groot belang geweest.

De actuele web-log met vele foto’s is ook via de site van het park Rusthoff te bereiken. www.parkrusthoff.nl

Het schooltuinproject start voor de kinderen in maart en het eindigt eind september met het project groentesoep. Totaal dus 21 weken in schoolverband. Drie scholen komen met groep 7 en een school met groep 6. De deelnemende scholen zijn: het Bolwerk, de Kinderburg, de Overplaats en de Springplank. De kinderen krijgen in hun basisschoolperiode één maal de kans om aan het project deel te nemen. De laatste paar jaar zijn het meestal meer dan 130 kinderen per jaar en daarom zijn duo tuinen gemaakt om extra ruimte te winnen. Elk kind heeft echter een eigen tuin en is verantwoordelijk om deze bij te houden. Tijdens de schoolvakanties kunnen de kinderen op woensdagavond langs komen om uit hun eigen tuin te oogsten of om hem te onderhouden.

De schooltuingroep is inmiddels uitgegroeid tot 9 vrijwilligers en draagt zorg voor de buitenlessen en het onderhoud van het schooltuincomplex. De schooltuingroep wordt geleid door Hennes Claassen en bestaat verder uit Erik van ’t Hof, Helene van ’t Hof, Marja van Steijn, Ute Neveling, Hans Wilson, Coby de Vroomen, Saskia van der Sommen, Bernadet van Vliet. Met elkaar verzorgen we naast het basisprogramma, de thema’s en de projecten. Ook houden ze de extra tuinonderdelen zoals de vlindertuin, fruitboog, kruidentuin, leifruitmuur en kleine beestjestuin bij. Uitgangspunt is natuurvriendelijk tuinieren, zonder kunstmest en zonder gewasbeschermingsmiddelen.
Hiervoor behaalde we in 2011 het Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren en
werd dit keurmerk met succes in 2015 opnieuw toegekend.

P1070271

De kinderen verzamelen gedurende het jaar het groene afval dat wordt omgezet tot compost. Tijdens de laatste les verspreiden ze de compost over de tuinen en elk voorjaar wordt deze ondergespit. Aangevuld met een biologische meststof houden we de grond en het bodemleven zo in evenwicht.

In april 2017 werd het schooltuinproject de trotse eerste winnaar van de Teylinger Prijs.
Dit is een prijs die uitgereikt wordt aan vrijwilligers of verenigingen met een goed project of initiatief vanuit een vereniging of een groep buurtbewoners.

Sinds enkele jaren maakt de schooltuinwerkgroep deel uit het de beheersstichting van het park en onze afgevaardigde Erik van ’t Hof heeft zitting in het stichtingsbestuur.

Het schooltuinproject wordt mede mogelijk gemaakt door: Stichting Beheer Park Rusthoff, Stichting Vrienden Park Rusthoff, Aad Wolvers (onze imker) en Leon Kortekaas (grondbewerking) en firma Duivenvoorden (aardbeien).

Voor verdere informatie kan contact worden opgenomen met:

Hennes Claassen, tel: 0252 215200 of schooltuinsassenheim@gmail.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s