Dit zijn wij

foto-1.jpg

Schooltuinproject Park Rusthoff

“Het groen dat ons beweegt”

Eind jaren 70 is de voormalige gemeentekwekerij opgeheven en werd het perceel in park Rusthoff aan de basisscholen aangeboden. Vier scholen maken sindsdien gebruik van dit rustieke hoekje en ruim 20 jaar werd er naar eigen inzichten getuinierd. Vlak voor de millennium wisseling is door Hennes Claassen het initiatief genomen om het per school wisselende tuinieren om te vormen naar één standaardprogramma voor alle kinderen. Het in het Leidse Cronensteyn gebruikte tuinprogramma werd als uitgangspunt genomen, aan de Sassenheimse omstandigheden aangepast en al snel ingevoerd. Het huidige jaarprogramma is een voor de scholen panklaar project. Hiervoor betalen de scholen per kind slechts een gering bedrag per jaar.

De onderwijsman van onze schooltuinwerkgroep, Cees In der Rieden, heeft alle thema’s en projecten onder handen genomen en het schooltuinjaarboek samengesteld. Ook verzorgde hij de eerste eigen web-log met veel foto’s van het project. Helaas is hij in 2009 overleden, maar hij is voor het project van groot belang geweest.

De actuele web-log met vele foto’s is via de site van het park te bereiken. www.parkrusthoff.nl

Het project start voor de kinderen in maart en het eindigt eind september met het project groentesoep. Totaal dus 21 weken in schoolverband. Drie scholen komen met groep 7 en een school met groep 6. De deelnemende scholen zijn: het Bolwerk, de Kinderburg, de Overplaats en de Springplank. De kinderen krijgen in hun basisschoolperiode 1x de kans om aan het project deel te nemen. De laatste paar jaar zijn het meestal meer dan 120 kinderen per jaar en daarom zijn duo tuinen gemaakt om extra ruimte te winnen. Elk kind heeft echter een eigen tuin en de verantwoordelijkheid om deze bij te houden. Tijdens de schoolvakanties kunnen de kinderen op woensdagavond langs komen om uit hun eigen tuin te oogsten of om hem te onderhouden.

De schooltuingroep is inmiddels uitgegroeid tot 9 vrijwilligers en draagt zorg voor de buitenlessen en het onderhoud van het schooltuincomplex. De schooltuingroep wordt geleid door Hennes Claassen en bestaat verder uit Erik van ’t Hof, Helene van ’t Hof, Marja van Steijn, Ute Neveling, Hans Wilson, Coby de Vroomen, Saskia van der Sommen, Bernadet van Vliet. Met elkaar verzorgen we naast het basisprogramma, de thema’s en de projecten ook de extra tuinonderdelen zoals de vlindertuin, fruitboog, kruidentuin, 4 vlakkentuin, leifruitmuur en kleine beestjestuin. Uitgangspunt is natuurvriendelijk tuinieren, zonder kunstmest en zonder gewasbeschermingsmiddelen.
Hiervoor behaalde we in 2011 het Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren en werd dit keurmerk met succes in 2015 opnieuw toegekend.

P1070271

De kinderen zaaien de laatste keer zelf een groenbemester in en de compost wordt elk voorjaar ondergespit. Aangevuld met een biologische meststof houden we zo de grond en het bodemleven in evenwicht.

Sinds enkele jaren maakt de schooltuinwerkgroep deel uit het de beheersstichting van het park en onze afgevaardigde Erik van ’t Hof heeft zitting in het stichtingsbestuur.

Wat ons beweegt in het groen is het verhaal achter het zakje gesneden andijvie.

Het schooltuinproject wordt mede mogelijk gemaakt door: Stichting Beheer Park Rusthoff, Stichting Vrienden Park Rusthoff, Jan van Ruiten (dahlia’s), Aad Wolvers (onze imker)
en Leon Kortekaas (grondbewerking) en firma Duivenvoorden (aardbeien).

Voor verdere informatie kan contact worden opgenomen met:

Hennes Claassen, tel: 0252 215200 of schooltuinsassenheim@gmail.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s